PERLAWANAN kesepuluh Arsenal bagi saingan Liga Perdana Inggeris menemukan pasukan London, Crystal Palace yang akan dilangsungkan jam 12.30 malam ini, waktu Malaysia.Berikut adalah fakta-fakta menarik mengenai perlawanan malam ini:

➥ Kedua-dua pasukan telah bertemu sebanyak 45 kali dengan Arsenal telah memenangi 28 perlawanan, seri 12 dan kalah 5.

➥ Arsenal telah mengalami dua kekalahan daripada lima pertemuan terakhir liga mereka dengan Crystal Palace (W2 D1).

10 Apr 2017 Crystal Palace v Arsenal K 3-0 Premier League
28 Dec 2017 Crystal Palace v Arsenal M 2-3 Premier League
20 Jan 2018 Arsenal v Crystal Palace M 4-1 Premier League
28 Oct 2018 Crystal Palace v Arsenal S 2-2 Premier League
21 Apr 2019 Arsenal v Crystal Palace K 2-3 Premier League

➥ Crystal Palace sedang mencari untuk mendapatkan kemenangan berturut-turut menentang Arsenal dalam semua pertandingan buat kali pertama.

➥ Arsenal tidak pernah gagal menjaringkan gol dalam 19 perlawanan liga di laman sendiri menentang Crystal Palace - mereka telah menghadapi Eagles lebih kerap tanpa pernah gagal menjaringkan gol ke atas lawan mereka berbanding mana-mana pasukan lain dalam sejarah saingan Liga Perdana mereka.

➥ Arsenal telah menjaringkan sekurang-kurangnya dua gol dalam setiap 12 perlawanan liga mereka dalam London Derby (M9 S2 K1), walaupun mereka tidak menang dalam dua perlawanan terakhir mereka (2-3 vs Crystal Palace, 2-2 vs Spurs).

➥ Berikutan kemenangan 2-1 ke atas West Ham pada perlawanan terakhir mereka, Crystal Palace berharap untuk memenangi London Derby ditempat lawan secara berturut-turut dalam saingan Liga Perdana untuk pertama kalinya sejak November 1997.

➥ Malah, Eagles telah memenangi dua perlawanan terakhir daripada tiga derby mereka (K1), sebanyak yang mereka ada dalam 15 perlawanan sebelum ini (M2 S3 K10).

➥ Arsenal belum mengalami kekalahan dalam perlawanan liga pada Oktober sejak 2002 (1-2 vs Blackburn), memenangi 25 dan seri lima sejak itu.

➥ Ia adalah rekod sama di laman sendiri tanpa kalah Arsenal untuk satu bulan dalam sejarah Liga Perdana (juga 30 perlawanan - pada bulan Mac antara 1998 dan 2015).

➥Pengurus Arsenal, Unai Emery tidak pernah kalah dalam perlawanan liga di tempat sendiri  berturut-turut menentang lawan sejak 2013, ketika ia kalah melawan Atletico Madrid pada April dan Ogos sebagai pengurus Sevilla di LaLiga.

➥ Pemain Crystal Palace, Luka Milivojevic telah menjaringkan lebih banyak gol Liga Perdana ke atas Arsenal berbanding dengan mana-mana pasukan lain dalam saingan itu, menjaringkan empat gol dalam lima perlawanan menentang The Gunners.

➥ Sejak Februari 2018, Pierre-Emerick Aubameyang telah menjaringkan 26 gol Liga Perdana dalam perlawanan yang dimainkan pada hari Ahad - tiada pemain yang menjaringkan lebih banyak pada hari Ahad (Mo Salah, 26 gol pada hari Sabtu).

Post a Comment

Previous Post Next Post